Autor [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Wątek: Ciekawostki  (Przeczytany 39128 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #30 dnia: 28-05-2013, 18:43:12
Taka ciekawostka na temat betaoksydacji przez dzieci  Zima lubi dzieci najbardziej na świecie. Dorośli mi mówią nie wierzę





http://jap.physiology.org/content/105/2/742.full

Im więcej tłuszczu w diecie (maksymalne wysycenie mięśni "glikogenem tłuszczowym" IMTG), tym organizm zdolny jest do spalania WKT przy wyższym %VO2.  Zmniejsza się zapotrzebowanie na tlen. IMTG dobrze sprawdza się/jest intensywnie wykorzystywany przy wysiłkach w przedziale 65-85% VO2. Glikogen mięśniowy uruchamiany jest, gdy zaczyna brakować tlenu (glukoza źródłem tlenu endogennego),aby "spalić" wodór (H), częściowo węgiel (C).


Quote: [SELECT]
W wysiłkach dynamicznych, w czasie pracy na cykloergometrze, w pierwszych 10 sekundach maksymalnego wysiłku (30-sekundowy test Wingate) fosfokreatyna dostarcza 53%, glikoliza beztlenowa 44%, a procesy tlenowe 3% całej puli zużywanego ATP. W czasie całej 30-sekundowej próby Wingate natomiast, w świetle danych publikowanych w literaturze, fosfokreatyna dostarcza 22-28% ATP, glikoliza 49-56% ATP, a procesy tlenowe 16-18% ATP. Wyniki te jednoznacznie dowodzą, że wraz z wydłużaniem czasu trwania wysiłku rośnie znaczenie procesów tlenowych w produkcji ATP, a w wysiłkach dłuższych niż 30 sekund ich udział jest znaczny. W inwazyjnym eksperymencie (na podstawie próbek biopsyjnych mięśnia i oznaczania V02 w pracujących mięśniach na podstawie różnicy tętniczo-żylnej) Bangsbo wykazał, że w czasie dynamicznej pracy mięśni kończyny dolnej człowieka, prowadzącej do wyczerpania w ciągu 3 minut, 45% ATP dostarczały procesy beztlenowe, natomiast aż 55% całej puli zużytego ATP pochodziło z procesów tlenowych. Dodać warto, ze w pierwszych 30 sekundach pracy w tym eksperymencie procesy beztlenowe dostarczały 80% ATP, a tlenowe 20%, natomiast w ostatniej minucie wysiłku udział procesów tlenowych w produkcji ATP wzrósł do 70%, a beztlenowych zmalały do 30%.


http://chomikuj.pl/baska422/fizjologia+wysi*c5*82ku+fizycznego/referat+8,1020605609.doc
oraz
http://sporteval.be/ceps/documents/Cazorla_energetique_exercice.pdf
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #31 dnia: 28-05-2013, 18:46:12
Wiecie co macie jeść, aby dostarczyć aktywną biologiczną wit. K?





Gdzie/z czego  powstaje energia w żywym organizmie? 90% energii (ATP) powstaje dzięki fosforylacji oksydacyjnej. Organizm uzyskuje energię tylko i wyłącznie wtedy, gdy produkowana jest woda. Z czego powstaje najwięcej wody?   

Przy spaleniu 1g białka powstaje 0,41 ml wody, 1g węglowodanów - 0,6 ml, 1g tłuszczu -1,07 ml

http://uccpbank.k12hsn.org/courses/APBioII/course%20files/multimedia/lesson38/lessonp.html
Jak widać na załączonej animacji, fosforylacja oksydacyjna utlenia jedynie H+ wodór. Nie ma tam śladu C (węgla). W konsekwencji powstaje woda pierwszej czystości a nie CO2.  Kwas tłuszczowy składa się z węgla i wodoru (w uproszczeniu).Produktem końcowym  spalania tłuszczy jest CO2 i H20, ponieważ kw. tłuszczowe zawierają węgiel C oraz wodór H. Węgieł służy głównie do syntez np. aminokwasów endogennych i innych (patrz posty wyżej). 


Quote: [SELECT]
Ale to trzeba być niezłym durniem, aby udowadniać, że węgiel z wodą "lepiej wykorzystuje tlen" od węgla z wodorem w przeliczeniu na kcal!   
Bo się "zapomniało", albo nie wie, że energia powstaje tylko przy produkcji wody. 
Ponieważ z 1g tłuszczu powstaje 1g wody i średnio 9kcal, a z 1g węglowodanu - 0,5g wody i około 4kcal!
A z bezenergetycznego "utleniania" węgla powstaje tylko zakwaszenie... 

Wyszukać samodzielnie źródła powstawania CO2 i wszystko jasne?


http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4593.msg188673#msg188673

Tu chciałbym dodać,że wodór w glukozie wygląda tak



a w kw. tłuszczowym tk


W tłuszczu mamy H-C-H (CH2), a w glukozie  H-C-OH (H2O adminowe)?
Da się coś utlenić w glukozie prócz węgla panowie?
Jakie zęby ma koń każdy widzi!   
Ale jak się nie myśli samodzielnie, tylko stosuje kopiuj wklej bezmyślnie jest się tzw. "pożytecznym durniem"-mierny,bierny byle wierny
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #32 dnia: 28-05-2013, 18:51:24
Włókna mięśniowe
CONCLUSION: UCP2 and UCP3 mRNAs are upregulated by a high-fat diet. This upregulation is more pronounced in humans with high proportions of type IIA fibers, suggesting a role for UCPs in lipid utilization.






Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #33 dnia: 28-05-2013, 18:53:02
Glikogen


http://www.researchgate.net/publication/16804636_The_glucose_paradox._Is_glucose_a_substrate_for_liver_metabolism kliknąć po prawej stronie tekst

Synteza glikogenu zależy od mM, glukozy, kwasu mlekowego,glicerolu,alaniny (innych aminokwasów),pirogronianu, aktywnego octanu (acetylo-CoA),insuliny,glukagonu, acetooctanu, beta-hydroksymaślanu 
Tu trzeba martwić się o IMTG, a nie glukozę.



węglowodany należy jadać, aby
http://www.phase2info.com/pdf/Phase2_study18.pdf
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #34 dnia: 28-05-2013, 18:59:41






więcej jak 20-30g białka pełnowartościowego +9g niezbędnych aminokwasów (Jajko) ,to wyrzucanie kasy w błoto
http://www.nutritionexpress.com/article+index/authors/jeff+s+volek+phd+rd/showarticle.aspx?articleid=1080

Aminogram kazeiny
BCAA
Aminokwasy niezbędne – Essential amino acids (g * 16 g N–1)

Lys  8,62  +/-0,03

Met + Cysa  2,88  0,36

Cys 0,31  0,08

Thr 3,51  0,06

Ile 3,83  0,08

Trp 1 1,35  0,15

Val 6,11  0,21

Leu 11,27  0,25


His 2,73  0,10

Phe + Tyr 9,61 0,34

Tyr 4,76  0,21

Aminokwasy endogenne – Non-essential amino acids (g * 16 g N–1)

Arg 3,67  +/-0,02

Asp 8,04 0,10

Ser 6,27 0,05

Glu 22,36 0,48 "nośnik" azotu

Pro 3,43 0,06

Gly 1,62  0,09

Ala 2,75  0,19 "nośnik" azotu

Suma – Total AA (g * 16 g N–1) 98,05 +/- 2,19

aminokwasy ważna rzecz



http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002604951200087X
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #35 dnia: 11-06-2013, 17:41:14
Jak to jest z ilością generowanego ATP mmol/sek. z glukozy,glikogenu vs kw. tłuszczowe?

 Zacznijmy od podstaw:
Quote: [SELECT]
W mięśniach glikogen jest wykorzystywany jako źródło energetyczne dla produkcji ATP zużywanego w pracy mięśni. Dlatego też w mięśniach nie ma fosfatazy glukozo-6-fosforanu dla wytworzenia wolnej glukozy. W warunkach,gdy zapotrzebowanie na energię dla skurczu mięśni jest większe niż dostępność tlenu,glikogen jest degradowany i przekształcany w reakcjach glikolizy z wytworzeniem mleczanu

 Ponieważ jednak ilość ATP wytwarzanego w procesie glikolizy anareobowej wynosi tylko około 10% ATP wytwarzanego w procesie cyklu Krebsa, zatem zapasy glikogenu w mięśniach wystarczają na bardzo krótki okres wzmożonej pracy.Nieco większe ilości glikogenu niż mięśnie szkieletowe zawierają mięśnie gładkie. Charakteryzują się one również wyższą aktywnością fosforylazy glikogenu, umożliwiając efektywne wytwarzanie ATP dla skurczu mięśni."

J. Bryła "Regulacja Metabolizmu Komórki" str. 339

Z powyższego wynika,że mięśnie nie są w stanie uwolnić glukozy do krwiobiegu.

 Dlaczego większość twierdzi,że organizm w pierwszej kolejności czerpie energię z węglowodanów?

Quote: [SELECT]
To taki trick węglowodanowy wpajany wszystkim pokoleniom "naukowców".
 Bo dla zmyłki - węgiel opuszczający cykl jest zawsze pochodzenia szczawiooctanowego, a nie acetylowego, dlatego "naukowo" wychodzi, że to glukoza daje energię, a betaoksydacja to nie wiadomo po co jest w tym mitochondrium.

 Glikogen jest uruchamiany natychmiast przy stresie wysiłkowym ponieważ glukoza musi być zamieniona na szczawiooctan, aby odebrać aktywny octan pochodzący z betaoksydacji, której intensywność wzrasta około 10-ciokrotnie. A wszystko dzieje się mitochondrium i jest stymulowane ilorazem ATP/ADP.
 Ponieważ udowodniono, że wchodzące węgle na cylk Krebsa pochodzenia tłuszczowego nie opuszczają go w postaci CO2, przy pierwszym obrocie, a robią to węgle ze szczawiooctanu pochodzenia cukrowego, to wszyscy myślą, że to cukier daje energię. Ale niech sobie tak myślą.

 PS
 I pamiętać, że w organizmie żywym, opartym na szkielecie węglowym, energia użyteczna tworzy się wyłącznie z różnicy potencjałów pola elektromagnetycznego, utlenienia wodoru i redukcji tlenu w ilości około 70W przy PPM. I przypominam: glikoliza zaczyna się i kończy w cytozolu, dając netto z mola glukozy zaledwie około 6-8 moli ATP przy zamianie na szczawiooctan lub 2 mole przy zamianie na kwas mlekowy wychwytując nadmiar uwolnionego wodoru pochodzenia tłuszczowego, bo z mola pamitynianu organizm uzyskuje 106 moli ATP netto - czyli ilość energii na przebiegnięcie około 25-30km.

Tomasz Kwaśniewski

 I dalej tamże

Quote: [SELECT]
A jeszcze wyjaśnienie zdania "kłamczuszków", że pozyskiwanie ATP z betaoksydacji (6,7*) zachodzi 10 razy wolniej niż z glikolizy (6,2*).
 Poprawnie zdanie brzmi: "maksymalna szybkość wytwarzania ATP z tkanki tłuszczowej jest ponad 10-krotnie mniejsza niż z fosfokreatyny".

 *mmol/s

 PS
 "kłamczuszki" myślą sobie pewnie tak: "fosfokreatyna, czy glikoliza - wszystko łykną, bo...".
 Ale nie wszyscy "łykają"!!! .
 Samo porównanie związku wysokoenergetycznego do substratu z którego pozyskuje sie energię jest "chore", ale jak widać wielce przydatne "kłamczuszkom"


Niektórzy podają,że:
Quote: [SELECT]
Podczas bardzo intensywnej pracy, np. sprint z maksymalną mocą, mięśnie zużywają ponad 14 mmol mmol ATP kg d.m-1 s-1.-źródła fosfogenowe maksymalna moc produkcji ATP w mięśniu czworogłowym uda, przy wykorzystaniu wolnych kwasów tłuszczowych (FFA) jako substratu dla fosforylacji oksydacyjnej wynosi około 1,4 mmol ATP kg d.m-1 s-1

http://www.statsoft.pl/czytelnia/badanianaukowe/d1biolmed/moc.pdf

Tak jakoś wychodzi 10x wydajniej mmol/s


 Teraz trochę obrazków, aby zapamiętać bez myślenia....





Jak widać na załączonym obrazku maksymalna szybkość wytwarzania ATP z glikogenu wątrobowego, tudzież glukozy z krwi wynosi 6,2 ATP mmol/s.
 Uwaga!!
 Szybkość wytwarzania ATP z tkanki tłuszczowej wynosi 6,7 ATP mmol/s. Co nie jest do końca prawdą, ponieważ jak przeczytaliśmy wspólnie, glikogen mięśniowy nie może dać wolnej glukozy, więc przemiana glikogenu mięśniowego może zajść jedynie przy niewystarczającej ilości tlenu przyjmując wartość 39,7 mmol/s (wysiłek beztlenowy). W jakim więc celu glikogen głównie mięśniowy jest uwalniany? Glikogen uwalniany jest,gdy brakuje tlenu (nawet przy niższych intensywnościach-gdy źródłem energii są Ww;większe zapotrzebowanie na tlen)- jako związek wysokoutlenionu dostarcza tlen dla fosforylacji oksydacyjnej.Glikogen mięśniowy służy również do odebrania grup acetylowych z cyklu Krebsa jako szczawiooctan (dekarboksylaza pirogronianowa) . Z załączonego obrazka możemy dowiedzieć się,że glikogen mięśniowy ulega "utlenieniu" do szczawiooctanu z prędkością 16,7 ATP mmol/s.(Jak to?? Czyżby Pani Bryła się myliła?) Co nam to mówi? Idąc droga "dedukcji" niczym Sherlok Holems kwasy tłuszczowe są wstanie generować 16,7 ATP mmol/s.- (dotyczy głównie glikogenu mięśniowego,udział wątrobowego glikogenu jest znikomy; małe "zapasy" 70-130g )




I teraz mam dylemat


Quote: [SELECT]
maksymalna moc produkcji ATP w mięśniu czworogłowym uda, przy wykorzystaniu wolnych kwasów tłuszczowych (FFA) jako substratu dla fosforylacji oksydacyjnej wynosi około 1,4 mmol ATP kg d.m-1 s-1



 a glukozy 0,5 mmol i 1,5mmol? W cytacie podano wartości na kg wilgotnej tkanki.

 Jeszcze jeden obrazek ukazujący szybkość generowania energii zależnie od substratu



Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #36 dnia: 26-06-2013, 17:19:08
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #37 dnia: 21-07-2013, 16:33:10
Twaróg PER,BV,PDCAAS,AAS
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #38 dnia: 25-10-2014, 22:42:41
Ponieważ cykl Krebsa jest ściśle powiązany z innymi procesami metabolicznymi , mechanizmy kontrolujące ten cykl pełnią istotną rolę w regulacji metabolizmu całego organizmu. Wykorzystanie kwasów tłuszczowych i ciał ketonowych jako materiału energetycznego w komórkach peryferyjnych prowadzi do obniżenia metabolizmu glukozy. W następstwie tego procesu wzrasta poziom glukozy we krwi.

 Wrażliwość insulinowa
 Wrażliwość =czułość na substancję, związek lub bodziec.

 Wrażliwość insulinowa na diecie wysokotłuszczowej objawia się tym,że organizm jest bardziej czuły na insulinę glukoza,aminokwasy),jej sekrecję (w dół, w górę). Już niewielka ilość glukozy (7%) oraz białka  (17%) na diecie wysokotłuszczowej skutkuje sekrecją insuliny i syntezą glikogenu pomimo, iż "warunkach podstawowych AMPK hamuje aktywność GS"
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0026049595900276
http://www.phmd.pl/fulltxthtml.php?ICID=921491


Enzym glukokinaza (trzustka,wątroba) jest enzymem adaptacyjnym,zależnym od diety. W konsekwencji następują zmiany w sekrecji insuliny przez trzustkę dochodzące do 50%
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X85714465

 Dzięki takiej "adaptacji" w organizmie nie występują nagłe wahania piki glukozy (węglowodany),insuliny (węglowodany i białka ) nie doprowadza się w ten sposób do stanów hipoglikemii.Dzięki   posiłkom białkowo tłuszczowym krzywa glikemia jest wypłaszczona i zależy w głównej mierze od ilości węglowodanów w posiłku(70g).
http://ajcn.nutrition.org/content/80/2/284/F3.large.jpg

krzywa glikemii na dietach tłuszczowych jest bardziej wypłaszczona , dlatego osoby ją stosujące nie chodzą głodne przez dłuższy czas .W ciągu dnia wystarcza im mniej posiłków 2-3.
http://www.optymalni.pl/images/wykres-cukrzyca.jpg

W wyniku przedłużającego się głodzenia glukoza ,może obniżyć się do 70 mg/dl.Wątrobowa produkcja glukozy wzrasta, jeśli dojdzie do spadku glikemii poniżej 81 mg/dl, jest niewielka przy glikemii 81−99 mg/dl, ustaje przy glikemii >100. Jeżeli nastąpi znaczny wzrost glikemii, wątroba pobiera glukozę z krwi.
 Źródło Stryer


 Przyczyną "wysokiego" poziomu glukozy na czczo (>100mg/dl >5,5mM) może być
 -efektu tzw brzasku (wydzielania hormonów)
 -pora pobudki 4:00-10:00
 -stresy dnia poprzedniego,stresów czekających nas w przyszłym dniu 
 -dużej ilości glikogenu wątrobowego, a co za tym idzie sytuacji, gdy siatkówka oka,śluzówka jelita,mięśnie poprzecznie prążkowane,erytrocyty,leukocyty, mózg nie pobierają glukozy, nie spalają jej w nocy,ponieważ jej nie potrzebują mimo stałej Michealisa 18-108 mg/dl Km=1-6mM a przecież w świetle naukowych faktów to glukoza jest preferowanym źródłem energii dla mózgu i mięśni, a nie ATP,ketony czy kwasy tłuszczowe
 -spowodowane niskim poziomem insuliny (rytm dobowy insuliny 24h)
 -na przykład degradacji/niszczenia białek organizmu w okresie adaptacyjnym do diety tłuszczowej( enzymy białkowe glikolityczne heksokinaza,glukokinaza,fosfofruktokinaza etc)
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4718.msg250621#msg250621
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

On-Line: 5 Gości, 0 Użytkowników
 

Current Server Time: