Autor [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Wątek: Ciekawostki  (Przeczytany 38999 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #15 dnia: 16-03-2012, 10:59:40
P.S II Zapotrzebowanie na białko można oszacować na podstawie azotu polipeptydowego i wolnych aminokwasów w krwi,ale to będzie stan na chwilę obecną, po treningu za pewne się to zmieni.  :tak:
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #16 dnia: 16-03-2012, 21:03:04
Wiecie co ciekawego wyczytałem ? Mianowice jeżeli stosuje chelaty aminokwasowe, glicynowe (II generacji) zapotrzebowanie na minerały można podzielić uogólniając  przez 2. Nie wiem czy dobrze odczytałem z tabelek :P
http://www.agroscope.admin.ch/data/publikationen/pub_FuchsB_2008_19045.pdf
www.josera-polen.de/agrar/uploads/media/zw07-2010594-597.pdf
włi , włi :)
Quote: [SELECT]
Od zwierząt do ludzi
Wszystko co zostało wprowadzone i przetestowane w żywieniu zwierząt i okazało się skuteczne, zawsze ląduje później na naszych stołach. Ten schemat powtórzył się także w przypadku chelatów mineralnych.

http://www.farmer.pl/srodki-produkcji/pasze-zywienie/od-zwierzat-do-ludzi,33676.html

A teraz to jestem w kropce, a co z magnezem
Quote: [SELECT]
Z uwagi na budowę i cechy chemiczno-fizyczne nie wszystkie pierwiastki nadają się do zchelatowania, dlatego w żywieniu zwierząt można w tej formie podawać jedynie żelazo, mangan, kobalt, cynk i miedź.

http://www.farmer.pl/srodki-produkcji/pasze-zywienie/chelaty-zrodlo-mineralow,8947.html
Widział ktoś podobne badania na "człowiekach" odnośnie mniejszego zapotrzebowania na zchelatowane formy minerałów...?  8)

Serwus
Prosze potraktować to jako ciekawostkę do przemyśleń he he
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Iron_Mind

  • V.I.P
  • *****
  • impossible is nothing
  • Posts: 48
  • Bonus +100/-0
  • Mężczyzna 04-08-2013, 18:30:51
    Join:06-03-2012, 23:14:07
    • Zobacz profil
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #17 dnia: 16-03-2012, 23:45:16
Ja po wielomiesięcznych próbach określiłem swoje zapotrzebowanie na chelatowany magnez, w czasie najcięższych treningów, na 500mg czyli ok 140% D.Z. Powyżej tej dawki nie widzę dodatkowych korzyści.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #18 dnia: 17-03-2012, 11:38:08
Iron możesz podać mi swój rozkład % B:T:W?
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Iron_Mind

  • V.I.P
  • *****
  • impossible is nothing
  • Posts: 48
  • Bonus +100/-0
  • Mężczyzna 04-08-2013, 18:30:51
    Join:06-03-2012, 23:14:07
    • Zobacz profil
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #19 dnia: 17-03-2012, 14:38:59
Procent składnika w diecie

białko 28%
weglowodany strawne 52%
tłuszcze 20%

Stosunek kalorii
Białko 23%
Węglowodany strawne 41%
Tłuszcze 36%

76% białka jest ze źródeł zwierzęcych

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #20 dnia: 18-03-2012, 09:50:22
Nie chciałbyś zaryzykować i spróbować w praktyce
Białko do 15%
Węglowodany 70-75%
Tłuszcze 10-15% (a może 5-10%raczej )zobaczyłoby się, kt wariant sprawdziłby się lepiej

Białko głównie zwierzęce

Czyli w praktyce tak komponować posiłek, aby 
B      T          W
1:0,2-0,5:3,5-5

Źródła białka: całe jajka, chudy twaróg, podroby, chuda wędlina,mięso, chude mleko 1%, ryby ect
Tabela nr 1 http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=76   

Źródła węglowodanów: ziemniaki,ryż, kasze, mąka jednak z małym "ale". Nie powinno spożywać się węglowodanów, w których na 1g B przypada więcej niż 16g węglowodanów (zwłaszcza owoce).

W praktyce makaron, ciasto  "własnej roboty" z całych jajek mąki, a z tego pierogi z podrobami, twarogiem, ruskie, kluski z serem, ziemniaki,kasze z schabowym szynką itp.warzywa jako dodatek

Jeszcze poszperam w przepisach, aby objętościowo było mało,ale treściwie :P
Zaryzykujesz ? :D

Code: [SELECT]
W ciągu sekundy dokonuje się synteza około 10 cząsteczek RNA, 1400 cząsteczek białek, 30 cząsteczek polisacharydów i 12000 cząsteczek lipidów. Odbywa się to wskutek tlenowej przemiany glukozy, która jest głównym źródłem energii dla... z biofizyki komórki
oraz
Na glikolizę (wytwarzanie energii) zużywane jest 50%, 30-40% przekształcane jest w lipidy, 10% "na odnowę" glikogenu.
http://fliiby.com/file/934952/dy8zxzm19v.html
Niektórzy twierdzą,że do 90% węglowodanów zamieniane jest na T (betaoksydacja "człowieków" podczas spoczynku) ;)

Last edit: 18-03-2012, 09:59:25 by Mariusz
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Iron_Mind

  • V.I.P
  • *****
  • impossible is nothing
  • Posts: 48
  • Bonus +100/-0
  • Mężczyzna 04-08-2013, 18:30:51
    Join:06-03-2012, 23:14:07
    • Zobacz profil
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #21 dnia: 18-03-2012, 12:09:42
Nie wiem czy bym spróbował bo nie napisałeś jakie będę mieć korzyści z takiej zmiany.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #22 dnia: 18-03-2012, 15:09:37
Nie wiem czy bym spróbował bo nie napisałeś jakie będę mieć korzyści z takiej zmiany.
Przestaniesz przetwarzać,aż tak znaczne/duże ilości Ww w szlaku pentozowym . Czyli same plusy...  ;)
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Iron_Mind

  • V.I.P
  • *****
  • impossible is nothing
  • Posts: 48
  • Bonus +100/-0
  • Mężczyzna 04-08-2013, 18:30:51
    Join:06-03-2012, 23:14:07
    • Zobacz profil
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #23 dnia: 18-03-2012, 23:16:06
Mógłbyś to rozwinąć ? Te wszystkie plusy.

A co myślisz o takim rozkładzie % B:T:W w dni treningowe jaki zaproponowałeś a w dni nietreningowe rozkład jak w diecie bezwęglowodanowej ?

Cel, utrata tłuszczu (nie musi być szybka), przy niezachwianym wzroście siły i zachowaniu objętości treningowej (czasami mój trening trwa nawet 3h)

OffLine orzeł biały

  • V.I.P
  • *****
  • Posts: 51
  • Bonus +0/-0
  • Mężczyzna 14-11-2012, 19:54:11
    Join:09-03-2012, 20:14:21
    • Zobacz profil
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #24 dnia: 19-03-2012, 08:53:11
Mariusz a w tej diecie nazwijmy to "ryba + ryż-dieta japońska" proporcje węgle-białko-tłuszcz to odpowiednio
4:1:0,5

Wtedy węglowodany spalane sa w szlaku heksozowym i nie powstanie cholesterol z węgli?

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #25 dnia: 19-03-2012, 10:03:21
Dieta japonska to 1:3,5:0,5 a nawet 1:9:0,3 (Okinawa) http://4.bp.blogspot.com/_9mNHNOMqaqM/TFGDVw-hqHI/AAAAAAAADFQ/Cg8YTXpHJwg/s1600/OkinawanDiet1.jpg
Quote: [SELECT]
   Nie stwierdzono dotychczas,by znakowany cholesterol podawany w pokarmie dożylnie,sam, czy z insuliną znalazł się w ścianie tętnicy u człowieka.Natomiast znakowaną glukozę, czy octan, podawane same, a zwłaszcza z insuliną, już po jednej godzinie znajdowano w komórkach ścian tętnic przetworzone na cholesterol. Do syntezy określonej ilości cholesterolu musi być zużyta określona ilość NADPH 2.Czym więcej organizm wytwarza NADPH 2, tym więcej może wytworzyć cholesterolu.Jedynym liczącym się źródłem NADPH 2 w ustroju jest cykl pentozowy, w którym synteza NADPH 2 i cholesterolu jest 300 razy większą, niż z tej samej ilości glukozy spalonej w cyklu heksozowym. Czym więcej organizm musi przetworzyć glukozy w cyklu pentozowym, tym większa synteza NADPH 2 i cholesterolu. 100 g glukozy przetworzone w cyklu pentozowym może dać 45g cholesterolu, przetworzone w cyklu heksozowym – tylko 0,15g.

dr Kwaśniewski

Last edit: 19-03-2012, 10:25:36 by Mariusz
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #26 dnia: 19-03-2012, 10:36:29
Mógłbyś to rozwinąć ? Te wszystkie plusy.
Iron nie tworzę folderów reklamowych. Wolałbym ,abyś  zwolnił mnie z tej odpowiedzi.  Ewentualnie podpytał Orła... ;)



A co myślisz o takim rozkładzie % B:T:W w dni treningowe jaki zaproponowałeś a w dni nietreningowe rozkład jak w diecie bezwęglowodanowej ?

Cel, utrata tłuszczu (nie musi być szybka), przy niezachwianym wzroście siły i zachowaniu objętości treningowej (czasami mój trening trwa nawet 3h)

Jestem przeciwnikiem mieszania źródeł energii (Paliw). Konkretny składnik odżywczy (substrat) uruchamia konkretne szlaki, więc po co w nich mieszać.
Jedyne co bym zrobił to w dzień bez treningu zmniejszyłbym ilość B,Ww,T ilościowo (gramy) nie %. Zresztą nie wyliczam sobie ile powinienem zjeść w gramach B:T:W. Jadam do syta dostosowując proporcje do wysiłku, stanu fizjologicznego, produktów spożywczych (wartości biologicznej białka)itp. Tylko,że ja jestem "inny"  :crazy: , a Ty nic nie musisz, możesz co najwyżej chcieć ... . I na tym moja rola się kończy  ;)   
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #27 dnia: 28-05-2013, 18:33:22
Dla pedałujących http://mathmed.blox.pl/strony/aplikacje.html

Ot taka ciekawostka
http://www.usbiotek.com/Downloads/information/OA%20Flow%20ChartV3.pdf

Super mysz

http://www.biotechnolog.pl/news-678.htm
Super Mouse


Ciekawe informacje o białku. Ile wchlania się na godzinę, z jakiego źródła
http://home.exetel.com.au/surreality/health/A%20Review%20of%20Issues%20of%20Dietary%20Protein%20Intake%20in%20Humans.pdf

Dlaczego małpie mózgi nie są większe? Bo za mało jedzą, żeby je było na to stać
Autor tekstu: Ed Yong

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,8465

http://www.msnbc.msn.com/id/49888012/ns/technology_and_science-science/t/sorry-vegans-eating-meat-cooking-food-made-us-human/#.ULIP3oaYP8t

Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #28 dnia: 28-05-2013, 18:36:54
Wartość białka jaka jest każdy widzi ...





Taka ciekawostka dla tych od lovecarbu,którzy "zakąszają" Olive Extra dziewica

Quote: [SELECT]
" Z biochemicznego punktu widzenia rację należy przyznać J. Kwaśniewskiemu:nasycone kwasy tłuszczowe są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, spalającym się w ustroju w sposób znacznie prostszy i przy najmniejszym zużyciu białka i niektórych składników regulujących, niż węglowodany. By wniknąć do cyklu Krebsa jako aktywny octan potrzebuje kwas tłuszczowy tylko kilku enzymów, podczas gdy glukoza- kilkunastu. Także wydalanie produktów spalania (CO2 i H20) w przeliczeniu na jednostkę energii jest niższe w przypadku nasyconych kwasów tłuszczowych niż w przypadku węglowodanów. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe , jako uboższe w wodór, dają w wyniku spalania nie tylko mniej energii,ale także zużywają relatywnie więcej tlenu na jednostkę uzyskanej energii, jako że spalanie wodoru wymaga mniej tlenu niż spalanie węgla. Zatem dostarczanie organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych może zwiększać zapotrzebowanie na tlen i równocześnie zwiększać wydalanie CO2, co z pewnością utrudni oddychanie tkankom, zwłaszcza najbardziej narażonym na niedobór tlenu, np. słabo ukrwionym"



 źródło: "Jak nie chorować?"





 HI PA (fat, 40% of energy; PA, 16.8%; OA, 16.4%)
 vs
 HI OA (fat, 40%; PA, 1.7%; OA, 31.4%)






I proszę się nie martwić o spalanie kwasów tłuszczowych przy wyższym VO2max. Im większe wysycenie mięśni przez tłuszcz sródmięśniowy, glikogen tłuszcowy (IM(TG) od 300-500g (2700-4500 kcal), tym utlenianie kw. tłuszczowych zachodzi przy wyższym VO2max. Przy 65 -85% VO2 max  do gry "wchodzi" "glikogen tłuszczowy"

P.S No i "nieszczęsne" włókna typu IIa  ich regulacja  w mięśniach szkieletowych na diecie tłuszczowej, to jakiś "wybryk" natury???  (dzięki UPC)
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: Ciekawostki
Odpowiedź #29 dnia: 28-05-2013, 18:39:49
Dlaczego pirogronian zamienia się na diecie tłuszczowej (Optymalnej) oraz podczas wysiłków głównie w szczawiooctan
http://www.runhilaryrun.ca/Images/nestle.ppt
http://www.wormbook.org/chapters/www_intermetabolism/intermetabolism.html#sec2_2
http://www.szkolnictwo.pl/szukaj,Cykl_kwasu_cytrynowego

Dla przypomnienia egzogenne węglowodany i inne  służą jako budulec
-cholesterol, hormony steroidowe
-energetyczne i zapasowe kwasy tłuszczowe
-częściowo glikogen
-produkcji tlenu
-aminokwasy endogenne

Quote: [SELECT]
The mean glucose enrichment was 9.33 +/- 1.8 MPE (range, 5.82 to 13.48). Detectable 13C-labeling of the NEAA was observed as follows: Glu in 100% of infants; Gly, 100%; Ala, 90%; Ser, 80%; Asp, 70%; Cys, 60%; and Pro, 60%










http://www.journalofanimalscience.org/content/84/13_suppl/E50.full
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

On-Line: 1 Gość, 0 Użytkowników
 

Current Server Time: