Portal Sports Academy został uruchomiony!
0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Według autorów projektu, zbiornik na paliwo o objętości 45 litrów może zawierać około 27 kilogramów skrobi, która przy dodatku wody oraz enzymów będzie wytwarzać 4 kilograma wodoru. Jest to ilość równa energii potrzebnej do przejścia tym samochodem długości ok. 500 kilometrów.
Następna kontrowersja dotyczy ilości potrzebnego nam białka. Jeszcze sto lat temu zalecano 100 g białka dziennie. Nieco później dawkę tę zmniejszono do 50 g. Brane obecnie pod uwagę normy spożycia białka wahają się od 30 do 55 g dziennie, zależnie nie od wagi. Jednak wciąż słychać głosy kwestionujące nawet tę normę. Zwolennicy dalszego ograniczania ilości zalecanego białka powołują się na zestawienie składu mleka, którym karmią swe młode mięso żerne drapieżniki, owocożerne małpy, wszystkożerne świnie i ludzie. Zawartość białka w mleku kotki wynosi w przybliżeniu 11%, w mleku maciory – 15%, w mleku małpiej matki – 2,3%, w mleku matki ludzkiej – 1,25-2,7%. Mleko krowie zawiera nieco ponad 3% białka, przez co nie nadaje się dla dziecka ludzkiego i musi być podawane rozcieńczone.Porównanie składu mleka karmiących zwierząt i człowieka prowadzi do jednego wniosku: skoro w okresie wzrostu i rozwoju wystarczają dziecku tak małe ilości białka, to znaczy, e po tym okresie potrzeby człowieka nie wzrastają, lecz się obniżają, i to kilkakrotnie.
Jajeczko na zdrowie http://fitness.wp.pl/dieta/katalog-diet/art70,dieta-jajeczna.htmli coś bardziej naukowegoEggs modulate the inflammatory response to carbohydraterestricted diets in overweight menhttp://www.nutritionandmetabolism.com/content/pdf/1743-7075-5-6.pdf
To zależy jakiej wartości biologicznej jest zjadane białko. Im wyższa i czym więcej białko ma aminikwasów egzogennych, tym więcej należy zjadać węglowodanów. W przypadku białek z żółtka, podrobów, białka wyciągowego należy jeść nawet trzykrotnie więcej węglowodanów, czyli BW może wynosić około 1:1,5.W takim przypadku z 2/3 zjedzonego cukru organizm robi sobie aminikwasy endogenne z pożytkiem dla zdrowia, bo mniej wydala wodoru i azotu z moczem. Ale uwaga: w takim przypadku spada zapotrzebowanie na białko (nie na aminokwasy egzogenne), bo organizm sobie sam produkuje te aminokwasy, które są w danej chwili potrzebne.To pewna skrajność (mój dopisek 1,5g Ww:1g B), której uniknie się przez zjedzenie białka produktów mlecznych. Szczególnie serów typu fromage blanc, szczególnie z placków serowojajecznych, w których kazeina twarogowa staje się białkiem pełnowartościowym! W takim przypadku dodatek zbyt dużej ilości węglowodanów, szczególnie fruktozy do diety powoduje szybką zamianę nadmiaru cukru na triglicerydy, co z kolei na niewielką skalę (nieduży nadmiar) jest zjawiskiem korzystnym, bo wyprodukowane w ten sposób, głównie palmitynian i stearynian, są rozprowadzane z wątroby jako materiał energetyczny, a nie adipocytowy i długo utrzymuje się ich poziom we krwi. Ich poziom spada niewiele pod wpływem zmiany potencjału błonowego, a szybko pod wpływem narastania stężenia cytozolowego cAMP. Zjawisko to jest jednym z głównych czynników powodujących długotrwałe poczucie sytości.
Trzeba tak dobrać sobie proporcje zależne od kondycji i zapotrzebowania na chwilę obecną organizmu, aby rakieta odpalała od razu (ATP), dłonie i ręce zimne nie były (za mało węgla) itp
No proszę ,a jeszcze do niedawna pewien pan nam stręczył po 4.5g/kg potem trochę zjechał w dół do 2,5g/kg czyli Mariusz wg. Ciebie ile to powinno być na kg masy ciała ,ja w diecie dziennej mam ok. 3-50g przy 60kg.
Wyćwiczone mięśnie są bardziej odporne na katabolizm.
Nie należy zapominać od odpowiedniej wartości biologicznej białka i odpowiedniej ilości energii wyrażonej w proporcji B:T oraz B:W w jednym i drugim wariancie śmiało można przyjąć jak 1:3 i więcej dla osób aktywnie uprawiających sport
Myślałem nad takim testem.Przez 4 tygodnie zajadać się gotowanymi jajkami. 4 jajka codziennie na kolacje. Przed testem i po zbadać:stężenie cholesterolu całkowitego,stężenie cholesterolu HDL,stężenie cholesterolu LDL,stężenie trójglicerydów.Ciekawy jestem jak będzie różnica przed i po. Zazwyczaj jem tygodniowo około 10 jajek i moje wyniki są w w normie.
Każda ilość białka powyzej nie mająca pokrycia w innych źródłach jest zamieniana na energie i służy do trawienia pozostałego białka.
- Po spożyciu posiłku obserwuje się wzrost utleniania aminokwasów, ale z białek spożytych, natomiast obniżeniu ulega utlenianie białek endogennych - Ilość odkładanego białka zależy od zawartości białka i energii w posiłku (jeżeli jest za mało energii, to organizm zużywa białko jako jej źródło). Im więcej energii i białka, tym większe odkładanie białka. Po posiłkach zawierających 15% białka ilość zatrzymanego azotu: - 800 kcal – 40% wchłoniętego - 3200 kcal – 80%
In this context Pellot et al. (as cited in Milward [34]) analyzed the effects of varying caloric intake from 2,100 to 4,200 calories in a number of studies examining daily protein requirements. They found that protein requirements for zero nitrogen balance at daily energy intakes of 30, 45, and 60 kcal/kg were 1.42, 0.87, and 0.32 g/kg/d,respectively.
Current Server Time:
Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni.Jeżeli nie masz pewności, że chcesz tu odpowiedzieć, rozważ rozpoczęcie nowego wątku.