Forum Sports Academy zaprasza do rejestracji.
0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
PODSUMOWANIETłuszcz mlekowy jest szczególnym składnikiem codziennej diety, ze względu na obecność biologicznie aktywnych związków o różnej strukturze chemicznej i odmiennym sposobie działania na poziomie komórkowym. Wiele z nich odznacza się właściwościami antyoksydacyjnymi.Aktywne w środowisku lipofilnym antyoksydanty tłuszczu mlekowego wspomagają mechanizmy obronne organizmu w zapobieganiu skutkom stresu oksydacyjnego. Zapobiegając utlenianiu lipidów strukturalnych w błonach, działają ochronnie na tkankę nerwową, układ krążenia, układ oddechowy oraz immunologiczny. Unikalne bioskładniki tłuszczu mlekowego: krótkołańcuchowe nasycone KT, naturalne izomery trans (skoniugowany kwas linolowy – CLA, kwas wakcenowy), lipidyeterowe, kwas 13-metylotetradekanowy oraz witaminy antyoksydacyjne wykazują działanie antykancerogenne.Przy rosnącej na całym świecie zachorowalności na dietozależne schorzenia metaboliczne na szczególną uwagę zasługują przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe właściwości bioskładników tłuszczu mlekowego.