Autor [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Wątek: Właściwości prozdrowotne tłuszczu mlekowego  (Przeczytany 2852 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Wszędzie można przeczytać o antyoksydantach z warzyw, owoców. Niewielu zapewne zdaje sobie sprawę, że większą wartość pod tym katem wykazują tłuszcze zwierzęce. :-X

Nie wierzycie.../ sprawdźcie sami (w Tabelach Wartości Odżywczych), ponieważ nikomu nie można wierzyć  nawet mnie. ;)
Miłej lektury:

Quote: [SELECT]
Wzrost zainteresowania walorami odżywczymi,jak i prozdrowotnymi produktów pochodzenia zwierzęcego przyczynił się w ostatnich latach do skierowania uwagi na składniki żywności mające decydujący wpływ na stan zdrowia człowieka. Jednym z nich jest tłuszcz mlekowy, który ze względu na szczególną rolę,jaką odgrywa w profilaktyce szeregu chorób,znalazł się w centrum zainteresowania naukowców,lekarzy, technologów oraz konsumentów.

Składnik ten spośród pozostałych tłuszczów pożywienia wykazuje najwyższą strawność oraz bardzo duże zróżnicowanie składu (Anifantakis, 1986; Bonczar, 1998, 2001; Bonczar i Paciorek, 1999; Cichosz, 2007 a; Ciuryk i in., 1999; Ziajka, 1997; śeglarska, 1998).Tłuszcz mlekowy zawiera około 400 różnych kwasów tłuszczowych, w tym około 25% wszystkich kwasów nasyconych stanowią krótko i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe,tj. masłowy, propionowy, octowy, walerianowy i izowalerianowy, pełnią szereg funkcji biologicznych,do których zalicza się m.in. regulację syntezy cholesterolu i trójglicerydów w komórkach wątroby. Powyższe kwasy skuteczniej wpływają na poprawę profilu lipidowego krwi niż roślinne sterole i stanole, które zmniejszają wchłanialność cholesterolu z jelita blisko o 30%,ale jednocześnie zwiększają o ponad 50% syntezę cholesterolu wątrobowego(...).

http://www.izoo.krakow.pl/czasopisma/wiadzoot/2009/2/3AZebrowska.pdf
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

On-Line: 2 Gości, 0 Użytkowników