Portal Sports Academy został uruchomiony!
0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Wzrost zainteresowania walorami odżywczymi,jak i prozdrowotnymi produktów pochodzenia zwierzęcego przyczynił się w ostatnich latach do skierowania uwagi na składniki żywności mające decydujący wpływ na stan zdrowia człowieka. Jednym z nich jest tłuszcz mlekowy, który ze względu na szczególną rolę,jaką odgrywa w profilaktyce szeregu chorób,znalazł się w centrum zainteresowania naukowców,lekarzy, technologów oraz konsumentów.Składnik ten spośród pozostałych tłuszczów pożywienia wykazuje najwyższą strawność oraz bardzo duże zróżnicowanie składu (Anifantakis, 1986; Bonczar, 1998, 2001; Bonczar i Paciorek, 1999; Cichosz, 2007 a; Ciuryk i in., 1999; Ziajka, 1997; śeglarska, 1998).Tłuszcz mlekowy zawiera około 400 różnych kwasów tłuszczowych, w tym około 25% wszystkich kwasów nasyconych stanowią krótko i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe,tj. masłowy, propionowy, octowy, walerianowy i izowalerianowy, pełnią szereg funkcji biologicznych,do których zalicza się m.in. regulację syntezy cholesterolu i trójglicerydów w komórkach wątroby. Powyższe kwasy skuteczniej wpływają na poprawę profilu lipidowego krwi niż roślinne sterole i stanole, które zmniejszają wchłanialność cholesterolu z jelita blisko o 30%,ale jednocześnie zwiększają o ponad 50% syntezę cholesterolu wątrobowego(...).