Autor [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Wątek: Dieta Bezwęglowodanowa  (Przeczytany 6204 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OffLine Yurek3

• Global Moder
  • Never Give Up.
  • Bonus +100/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 10-09-2015, 22:54:27
    Join:06-03-2012, 16:57:35
    • My Skype
Dieta Bezwęglowodanowa
dnia: 08-03-2012, 04:50:17
Przeszedłem na diete całkowicie bezwęglowodanową i pojawia się problem odrzywiania podczas treningów ,które twają 4-6h.
Prosze o jakąś porade z tym ,że żadne powerbar's itp. nie wchodzą w rachube.
Dzięki temu panu na taką diete udało mi się przejść.

.pdf z tąd do podrania

http://www.pdf4me.net/pdf-data/the-rosedale-diet.php

OffLine Yurek3

• Global Moder
  • Never Give Up.
  • Bonus +100/-0
  • Topic Starter
    • My Skype
Odp: Dieta Bezwęglowodanowa
Odpowiedź #1 dnia: 08-03-2012, 04:50:52
Cytat

Do wysiłku fizycznego nie jest potrzebny ani glikogen, ani kwasy tłuszczowe, ani nawet tlen.
I to radzę zapamiętać.
Do wysiłku fizycznego potrzebna jest jedynie energia!.
A jak i z czego organizm uzyskuje energię i jej zapasy - to wszystko jest opisane w biochemii. Radzę zapoznać się z pojęciami: "cykl kwasu cytrynowego", "metabolizm glikogenu", "metabolizm kwasów tłuszczowych", "fosforylacja oksydacyjna" i najważniejsze - "INTEGRACJA METABOLIZMU", a nie powtarzać o glukoneogenezie podczas wysiłku fizycznego i innych niedorzeczności, bo to świadczy o braku podstawowych wiadomości z zakresu fizjologii i bochemii i metabolizmu   Przeciętni naukowcy i reszta powtarzająca "naukowe" slogany - widzą tylko "glikolizę". A w sercu: glikoloza + WTK + wysiłek = szybkie niedotlenienie serca, stan "przedzawałowy" i zgon (ułatwienie dla drapieżnych, aby nie goniły zbyt długo)
Serce w spoczynku wykonuje większą pracę niż teoretycznie energii mogą dostarczyć i glikogen i kwasy tłuszczowe razem wzięte, gdyby zdrowe serce je spalało! (o czym wie każdy mądrzejszy fizjolog, a o czym milczy "jak grób"). Zdrowe serce nie spala cukru, ani kwasów tłuszczowych, bo zdrowe małe, wydajne serce chodzi na ATP wytwarzanym w wątrobie. Cukier spalało naukowo np: serce Chalupczoka - ze skutkiem śmiertelnym  .
Najlepsze wyniki przy wysiłku trawjącym dłużej niż minutę, uzyskuje się na zgromadzonym zapasie ATP, którego ubytek powinien być uzupełniany betaoksydacją - 60-80% uzyskiwanego ATP i glikolizą 20-40% (procentowy udział dostarczanych składników do fosforylacji oksydacyjnej). W takim przypadku nie zatyka z "braku powietrza" i nie zakwasza się organizmu.
Wybitni sportowcy na finisz mają zaoszczędzoną w zapasie fosfokreatynę i znikome ilości mleczanu w mięśniach, po przekroczeniu mety .
Na glikolizie w dzisiejszych realiach jest się na mecie zawsze w połowie stawki, tak jak polscy sportowcy "naukowo" karmieni węglowodanami
.
Cytat

Dlaczego jedząc tłuszcz się nie utuczy, a odbuduje zapasy enetgii w wolnej chwili?. Dlaczego się tuczy bardzo szybko, gdy są dwa paliwa do wyboru? (węglowodany i tłuszcze) i dlaczego tłuszcze się spalają, a węglowodany przerobione są na tłuszcz i odłożone tucząc po ametykańsku i powodując cukrzycę typ II?

Postaram się uprościć maksymalnie.
Kluczowym związkiem do produkcji tłuszczu w organizmie jest acetylo-CoA.
Związek ten powstaje z pirogronianu w mitochondriach, a więc musi być aktywnie przeniesiony z mitochondrium do cytozolu przez cytrynian, bo synteza tłuszczu następuje właśnie w cytozolu.
Po "oderwaniu" a-CoA cytrynian przekształaca się w szczawiooctan, a ten z dodatkiem NADH przechodzi w jabłczan "produkując" jedną drobinę NADPH, przechodząc w pirogronian, który przechodzi z cytozolu do mitochondrium i tam zamieniany jest na szczawiooctan, a ten na cytrynian do którego przyłącza się kolejna drobina a-Co-A i cykl się zamyka. Co to za cykl - każdy widzi?. Tak - to cykl kwasu cytrynowgo!.
Jaka ta Przyroda jest kompletnie i bezwzględnie logiczna!.

Gdy "nazbiera" się osiem cząsteczek a-CoA i 14 cząsteczek NADPH i dołoży 7 ATP to może powstać np: palmitynian, ale nie powstanie, bo mamy do dyspozycji tylko osiem NADPH., aby każdy mógł zrozumieć: "jedynym liczącym się źródłem w organizmie NADPH jest szlak pentozowy." A więc, aby się zatuczyć po amerykańsku potrzeba jeszcze sześciu cząsteczek NADPH, które mogą pochodzić i pochodzą jedynie z "fermentacji" glukozy. Efektem "ubocznym" cyklu pentozowego jest "produkcja skawlenu", a jeśli ten proces zachodzi w śródbłonku tętniczych naczyń krwionośnych - rozwija się miażdżyca...

Co wybitnie sprzyja tuczeniu? Odpowiadam: produkcja karboksylazy a-CoA, a co aktywuje produkcję tej karboksylazy?: wysokie stężenie cytrynianu i UWAGA wysokie stężenie INSULINY. Co blokuje syntezę tej karboksylazy?: palmitoilo-CoA, AMP, UWAGA - glukagon i adrenalina.
Pod wpływem karboksylazy a-CoA, a-CoA "zamieniany" jest na malonylo-CoA, a ten na kwasy tłuszczowe. I wszystko to dzieje się głównie w wątrobie, która BOLI, bo na diecie korytkowej musi zamieniać cukier w tłuszcz.

To tyle  Pozdrawiam

OffLine Mariusz

• V.I.P
  • Nie am face ;]
  • Bonus +0/-0
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Majtkowy kulturysta
Odpowiedź #2 dnia: 08-03-2012, 21:36:04
Ludzki organizm nie potrzebuję  wielu Ww,jednak trzeba je dostarczyć, aby organizm nie wykonywał "roboty głupiego".  Krwinki czerwone, nerwy obwodowe i "reakcje anaboliczne" w mózgu (RNA,DNA itp.) wymagają niewielkich ilości Ww ;)

Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Adramel

• chudy szczaw
  • *
  • Bonus +0/-0
  • Mężczyzna 09-10-2012, 15:03:17
    Join:06-03-2012, 16:13:50
Odpowiedź #3 dnia: 09-03-2012, 09:59:47
Czyli ile potrzeba węgli? 50g czy niżej? Bo niżej to już mozliwość wejścia w ketoze.
Ja na razie oscyluje pomiędzy ~50g w DNT i 100g w dni treningowe przy IF.

OffLine Pogromca kitów

• chudy szczaw
  • *
  • Bonus +0/-0
  • Mężczyzna 04-04-2012, 12:18:15
    Join:06-03-2012, 18:50:54
Odpowiedź #4 dnia: 09-03-2012, 10:55:22
Czyli ile potrzeba węgli? 50g czy niżej? Bo niżej to już mozliwość wejścia w ketoze.

Kup sobie paski keto-diastix i oceń sam przy jakiej ilości Ww twój ogranizm zaczyna produkować ciała ketonowe.

OffLine Adramel

• chudy szczaw
  • *
  • Bonus +0/-0
  • Mężczyzna 09-10-2012, 15:03:17
    Join:06-03-2012, 16:13:50
Odpowiedź #5 dnia: 09-03-2012, 11:43:56
Moje pytanie zmierzało do tego czy warto czy nie warto być w ketozie. Co da lepsze efekty przy takiej samej koloryczności, jezeli celem jest redukcja/recomp?

OffLine Mariusz

• V.I.P
  • Nie am face ;]
  • Bonus +0/-0
    • Majtkowy kulturysta
Odpowiedź #6 dnia: 09-03-2012, 15:29:08
Moje pytanie zmierzało do tego czy warto czy nie warto być w ketozie. Co da lepsze efekty przy takiej samej koloryczności, jezeli celem jest redukcja/recomp?

W ketozie na +/++ nie jest nic złego. Jednak nieporównywalnym/niepowtarzalnym doświadczeniem jest "jazda na ATP" i do tego powinieneś dążyć (jak najwyższa sprawność metaboliczna/energetyczna ustroju)/orghanizmu). Coś na styl "mogę latać/góry przenosić" (Fly Away)
Lenny Kravitz - Fly Away

Trzeba Jurka podpytać jak takie doznanie wpływa na organizm.Jak to osiągnąć? Ano za pomocą dań, kt nazywam Delicje  Przepisy znajdziesz w temacie "Co właśnie wcinasz-Dieta Tłuszczowa"

Po wtóre

Zależne jest to od wartości biologicznej B i tłuszczy oraz rodzaju Ww.
Osobiście jestem gorącym orędownikiem proporcji, kt jest majstersztykiem geniuszu najlepsze rezultatu osiąga się poprzez PROPORCJE wyprzedzając (podając organizmowi) o krok to ca ma nastąpić. Pomimo, iż

Quote: [SELECT]
Żaden organizm nie potrafi zapewnić sobie tak idealnego składu chemicznego spożywanych pokarmów, aby wszystkie jego komórki tkanki otrzymywały zawsze tylko to, co jest dla nich najlepsze, tj. najlepsze składniki budulcowe i najlepszą energię, i w takiej ilości, w jakiej organizmowi jest to potrzebne. Dlatego odżywianie się człowieka jest kompromisem między tym, co jest, a tym, co być powinno. Chodzi o to, aby to, „co jest”, było jak najbardziej zbliżone do tego, „co być powinno”.

dr Kwaśniewski

A teraz zdradzę wam sekret tylko ciiii bo się wyda. Po wielu "eksperymentach naukowych" oczywiście na sobie, doszedłem do następujących wniosków.

Proporcja zależna od:
Jadając produkty mleczne (śmietanka, twarogi bez i z żółtkami) na 1g B: tłuszcz do woli:Ww=0,5
Jadając najwartościowsze białko (wątroby, wędliny podrobowe,żółtka) jw:Ww=0,8
Biegając wystarcza mi jw:W=0,5
Przy wysiłku beztlenowym jw W=0,8-1
No,ale każdy jest inny, inaczej jada itp. Pomysł z paskami ketonowymi to dobry sposób. Zewnętrznymi oznakami "podkwaszenia organizmu" mogą być zmiany skórne na twarzy, pogorszenie nastroju, apatia.
A najlepsze w tym wszystkim jest to,że to białko,węglowodany głównie wpływa na ketoze a nie tłuszcz
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Mariusz

• V.I.P
  • Nie am face ;]
  • Bonus +0/-0
    • Majtkowy kulturysta
Odpowiedź #7 dnia: 09-03-2012, 15:52:23
P.S usuwanie ciał ketonowych wiąże się z większym wydatkiem energetycznym  organizmu (mechanizm chudnięcie na diecie ATKINSA http://tinyurl.com/6rk4p8o),ale według mnie nie tędy droga.

OffLine Yurek3

• Global Moder
  • Never Give Up.
  • Bonus +100/-0
  • Topic Starter
    • My Skype
Odpowiedź #8 dnia: 09-03-2012, 17:18:42
Mnie sie wydaję ,że ketoza występóje jedynie podczas głodówki będąc na diecie Ww oraz w początkowej fazie diety tłuszaczowej (tzn ,w której tłuszcz stanowi paliwo nie cukier jak, w diecie tradycyjnej) u mnie obecnie wogóle nie odczówam ketozy na co wszakazuje badanie

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3140964/?tool=pubmed

Jeśli jest się dłóżej na diecie tłószczowej organizm potrafi z tłuszczu spalanego wywtożyć glukoze (pozostaje jedynie pytanie czy z zjadanego tłuszczu czy z spalanej tkanki tłusczowej (podskurnej) ,ale przy normalnym funkcjonowaniu to w zulełności wystarczy na tomiast pozostaje pytanie jak się zachowa organizm podczas wysiłku i to na granicy tzw. możliwości.

Zaczna się ciekawie.

Pozdrawiam

Last edit: 09-03-2012, 18:45:25 by Yurek3

OffLine Mariusz

• V.I.P
  • Nie am face ;]
  • Bonus +0/-0
    • Majtkowy kulturysta
Odpowiedź #9 dnia: 09-03-2012, 18:18:02
Zdradź w takim razie ile przytyłeś... :P Byłem motylem,ale przytyłem :)

Najważniejsza jest proporcja między GSO i basta   :P   :figiel:
http://gut.bmj.com/content/52/6/834.full
Stosowano takie cudo 50 g liquid fat: Calogen; SHS- zdrowe oleje roślinne
też podnoszą insulinę (sprzyjają magazynowaniu tkanki tłuszczowej) przy dodaniu 38g Ww. W przypadku podania wody obraz jak niżej

Od egzogennego tłuszczu się nie tyje ponieważ
Quote: [SELECT]
W nabłonku naczyń włosowantch aktywuje się (pomijam zupełnie regulację hormonalną, aby przeciętny czytelnik nie pogubił się zupełnie) lipaza lipoproteinowa włosowantych naczyń krwionośnych, która "wysysa" wolne kwasy tłuszczowe, a pozostawia glicerol i cholesterol w pakuneczku B-48. Taki "pusty energetycznie" (pozbawiony tłuszczu) pakuneczek stanowiący około 20% początkowej wartości, traci "pewne białko" dzięki obecności którego triglicerydy egzogenne (pokarmowe) nie mogą być "rozpakowane" w tance tłuszczowej - dzięki czemu dopiero w tej postaci jest rozpoznawany przez hepatocyty jako chylomikron resztkowy (remnant) i jest wciągany w cytozol wątrobowy przy pomocy receptora LDL, choć ma zaledwie 48 aminokwasów! I tu kończy się proces "trawienia" lipidów.

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4149.0

http://nfs.uvm.edu/nfs-new/activities/tutorials/lipid.html
http://www.bmb.leeds.ac.uk/teaching/icu3/lecture/23/glycolytic.gif
Musze lecieć pa

On-Line: 1 Gość, 0 Użytkowników

Current Server Time: