Autor [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Wątek: Profesjonale i amatorskie osiągnięcia na diecie wysokotłuszczowej  (Przeczytany 7846 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OffLine Mariusz

• V.I.P
  • Nie am face ;]
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Majtkowy kulturysta
Michał Jędroszkowiak- perpetum mobile

Quote: [SELECT]
Czym jest Harpagan, każdy w Polsce zainteresowany choć trochę rajdami pieszymi na orientację lub rajdami przygodowymi, wie doskonale. Prawdopodobnie, większość z tych osób zaczynała swą przygodę życia właśnie od… zdobycia tytułu: HARPAGANA.

Harpagan ma najdłuższą tradycję spośród wszystkich setek na orientację, zaliczanych do cyklu Pucharu Polski w Pieszych Maratonach na Orientację (PP PMnO). Był uważany za jedną z trudniejszych imprez cyklu, przyciągając setki uczestników na wiosnę i jesień, z bazą przeważnie gdzieś na terenie województwa pomorskiego. Celowo napisałem „był”, gdyż ostatnie imprezy organizowano pod hasłem „Czy dziś padnie nowy rekord trasy?”.

Statystyka:
– czas: 16:00:34, niestety, nie udało się złamać bariery 16 godzin,
– woda, kalorie: niespełna 2l czystej wody i około 1500 kcal,

http://www.napieraj.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=459:harpagan-42-oczami-zwycizcy-trasy-pieszej&catid=225:rajdy-2011&Itemid=31
Quote: [SELECT]
Pod koniec ubiegłego roku zdobył Puchar Polski w Maratonach Pieszych na Orientację, jedenaście razy przebiegł dystans 100 kilometrów na zawodach, a nie były to jedyne imprezy, w których brał udział. Jest zaprzeczeniem wszelkich zasad dotyczących kontuzji, przetrenowania, swoją dietę opiera na tłuszczach, a nie węglowodanach. Gdy ogląda się jego kanapkę, która najwyraźniej przeszła inwersję składnikową i warstwa masła jest około dwóch razy grubsza niż chleba – oczy otwierają się szerzej.

Masz oryginalne podejście do diety. Podczas gdy inni wsuwają na potęgę węglowodany, szprycują się batonikami energetycznymi, żelami, słodkimi bułkami, makaronem – Ty jesz suszoną kiełbasę, słoninę albo pochłaniasz kostkę smalcu przed zawodami. Dlaczego stawiasz na tłuszcze?

Bo lubię, poza tym, tłuszcze nasycone, o ile dobrze pamiętam, są najbardziej skondensowaną formą energii i najchętniej przez organizm wykorzystywaną właśnie na tym poziomie intensywności, która mi towarzyszy podczas całej imprezy na 100 km. Bazuję na smalczyku z „rodzinnej wytwórni”. To tak gwoli wyjaśnienia „kostki smalcu”, co brzmi jakbym zaopatrywał się w hiper-super-marketach.

http://www.napieraj.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=8177:micha-jdroszkowiak-perpetum-mobile&catid=5&Itemid=31#comment-10741

Apaczo podobno w miesięczniku "Bieganie" jest relacja z tego biegu . Jego kolega z teamu "jedzie" na miodzie i wodzie

Last edit: 16-03-2012, 11:42:04 by Mariusz
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine apaczo

• V.I.P
  • !!! jestem do D-U-P-Y !!!!!
  • Bonus +0/-0
  • Mężczyzna 01-05-2012, 18:41:43
    Join:09-03-2012, 07:25:40
podziwiam tych ultra biegaczy nie tylko za chart ciała ale i za ducha.  Trzeba mieć nie lada twardą psychikę , żeby tyle kilometrów łyknąć.
Ostatnio robię co niedziele dłuższe wybiegania około 20 km w tempie 5:00/km HR-130 i dla mnie to nudne jak flaki z olejem. 
Mam kolegę , biegacza, wielokrotnego Mistrza Polski na średnich i długich dystansach i kiedyś założył się z bratem ,że cały miesiąc pojedzie tylko na wodzie i pyłku pszczelim. Udało mu się, ale z tego co pamiętam to powiedział , że więcej tego nie powtórzy.

OffLine MB

• chudy szczaw
  • *
  • Bonus +0/-0
  • Mężczyzna 01-04-2012, 12:42:16
    Join:07-03-2012, 20:44:52
Mariusz

Wynik Michala Jedroszkowiaka na tej diecie wsumie jest rewelacyjny, widac, ze taka dieta wysokotluszczowa mu sluzy. Patrzac tez na Yurasa jak daje czadu na tej diecie, to mozna by powiedziec, ze taka dieta jest calkiem niezla w sportach wytrzymalosciowych...

Mam takie pytakno, /nieprzerabialem i nie zaglebialem tematu takiej diety.../ Pytam z ciekawosci...

Jak taka dieta sie ma sie w budowie miesni, w kulturystyce - czy ona ma sens? Zaden kulturysta nie odzywia sie w ten sposob, na takiej niskiej zawartosci bialka nie ma mozliwosci zrobienia miesnia... i na smalcu tez sie nie da zrobic... albo innaczej, nie slyszalem jeszcze zeby ktos stosowal diete wysokotluszczowa w kulturystyce /tzn jadl smalec, slonine, maslo itp...

Apaczo, biegaczu

Jak diete stosujesz? czy probowales tej wysokotluszczowej?

<lllll-- G Y M --lllll>

OffLine orzeł biały

• V.I.P
  • Bonus +0/-0
  • Mężczyzna 14-11-2012, 19:54:11
    Join:09-03-2012, 20:14:21
Yurek a jeżdziłes na tłuszczówce, ale bez zadnych supli i mocniejszych srodków? masz jakies odniesienie?

OffLine Yurek3

• Global Moder
  • Never Give Up.
  • Bonus +100/-0
  • Mężczyzna 10-09-2015, 22:54:27
    Join:06-03-2012, 16:57:35
    • My Skype
Tak i teraz odpuszcze i oczyszcze sie i jedynie na tłuszczy poćwiczę.

OffLine apaczo

• V.I.P
  • !!! jestem do D-U-P-Y !!!!!
  • Bonus +0/-0
  • Mężczyzna 01-05-2012, 18:41:43
    Join:09-03-2012, 07:25:40
Apaczo, biegaczuJak diete stosujesz? czy probowales tej wysokotluszczowej?

MB no właśnie z dietą to ja kuleje i to bardzo , aż wstyd się przyznać.
Jem byle co i byle jak , wszystko co pod rękę wpadnie. Całe szczęście, że słodycze ograniczyłem od nowego roku , bo zjadałem dwie tabliczki czekolady na ras , a teraz tylko jem słodycze w bardzo małych ilościach w niedzielę.
Słabe te moje paliwko

OffLine Mariusz

• V.I.P
  • Nie am face ;]
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
    • Majtkowy kulturysta
Zakichana opera znowu mi się zrestartowała. Zmieniam ten badziew.

MB można czego dowodem jest  Vince Gironda i jego podopieczni ;)
http://www.ironguru.com/members/5/photos/photo#photoid=16
http://www.ironguru.com/vince-gironda-maximum-definition-diet

Jeszcze jednego dobrze wyglądającego kulturystę wrzucałem na innym forum,ale na chwilę obecną znaleźć nie mogę.
Zdajesz sobie sprawę,że Ci z góry "Olimpu" (kulturyści) zjadają więcej hormonów i sterydów niż przypisuje się (nie słusznie) świnkom
:)
Dieta tłuszczowa jest to droga dłuższa, ale dająca więcej satysfakcji i zdrowia. Jak na masę to tylko Ww, jak na wydolność to T. Jak masa i wydolność to paku, paku (siłownia) oraz tłuszcze.  ::). Zjadając w zależności od potrzeb 70-150g Ww powinno spokojnie starczyć (waga delikwenta, źródło białka, ilość i rodzaj tluszczy)

Ilość białka na diecie T jest wystarczająca, jeżeli jada się zgodnie zapotrzebowaniem energetycznym i budulcowym  oraz nie przeznacza się B jako źródła energii. Białka nie więcej jak 15% całkowitej ilości kalorii. U Ciebie białka jest/było za dużo i widać  konsekwencje takich poczynań?
Niestety nie była to typowa dieta T
http://jap.physiology.org/content/82/1/49/T2.expansion.html

Nie najgorzej wyjaśnione o co chodzi w tym sporcie http://www.steroidology.com/include/ads/long-bar2.php

Materiałów na temat białka jest pod dostatkiem, najlepsze pochodzą z zootechniki :P

Według mnie na diecie T
B do 15%
W do 15%
T resztę
Chociaż wolę tak B:T:W wyrażone w gramach
1:3,5-x:0,8-1,5
Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine Mariusz

• V.I.P
  • Nie am face ;]
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
    • Majtkowy kulturysta
Się dokopałem wreszcie :)
http://bodybuilding.about.com/od/nutritionbasics/qt/tipshowtogetcut.htm

Na tym zdjęciu chyba coś dziabnął :)

Dla Ciebie pewnie za mały  :P
http://www.repetrope.com/men/competitors/detail.asp?CompetitorID=6234

Samuel Santos Posing Routine for the 2008 NPC Bodybuilding Nationals

Last edit: 21-03-2012, 23:55:31 by Mariusz

OffLine Mariusz

• V.I.P
  • Nie am face ;]
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
    • Majtkowy kulturysta
Przy okazji znalazłem jeszcze coś takiego
Bicep Posing on high fat diet

OffLine Mariusz

• V.I.P
  • Nie am face ;]
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
    • Majtkowy kulturysta
Znacie Mr Olimpia Arnolda Schwarzeneggera? Zgadnijcie ile zalecał białka na lbs oraz ile Ww jadał?  :P Oczywiście jeżeli to prawda co jest napisane w internecie :)

On-Line: 1 Gość, 0 Użytkowników

Current Server Time: