Portal Sports Academy został uruchomiony!
0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Czym jest Harpagan, każdy w Polsce zainteresowany choć trochę rajdami pieszymi na orientację lub rajdami przygodowymi, wie doskonale. Prawdopodobnie, większość z tych osób zaczynała swą przygodę życia właśnie od… zdobycia tytułu: HARPAGANA. Harpagan ma najdłuższą tradycję spośród wszystkich setek na orientację, zaliczanych do cyklu Pucharu Polski w Pieszych Maratonach na Orientację (PP PMnO). Był uważany za jedną z trudniejszych imprez cyklu, przyciągając setki uczestników na wiosnę i jesień, z bazą przeważnie gdzieś na terenie województwa pomorskiego. Celowo napisałem „był”, gdyż ostatnie imprezy organizowano pod hasłem „Czy dziś padnie nowy rekord trasy?”.Statystyka: – czas: 16:00:34, niestety, nie udało się złamać bariery 16 godzin, – woda, kalorie: niespełna 2l czystej wody i około 1500 kcal,
Pod koniec ubiegłego roku zdobył Puchar Polski w Maratonach Pieszych na Orientację, jedenaście razy przebiegł dystans 100 kilometrów na zawodach, a nie były to jedyne imprezy, w których brał udział. Jest zaprzeczeniem wszelkich zasad dotyczących kontuzji, przetrenowania, swoją dietę opiera na tłuszczach, a nie węglowodanach. Gdy ogląda się jego kanapkę, która najwyraźniej przeszła inwersję składnikową i warstwa masła jest około dwóch razy grubsza niż chleba – oczy otwierają się szerzej.Masz oryginalne podejście do diety. Podczas gdy inni wsuwają na potęgę węglowodany, szprycują się batonikami energetycznymi, żelami, słodkimi bułkami, makaronem – Ty jesz suszoną kiełbasę, słoninę albo pochłaniasz kostkę smalcu przed zawodami. Dlaczego stawiasz na tłuszcze?Bo lubię, poza tym, tłuszcze nasycone, o ile dobrze pamiętam, są najbardziej skondensowaną formą energii i najchętniej przez organizm wykorzystywaną właśnie na tym poziomie intensywności, która mi towarzyszy podczas całej imprezy na 100 km. Bazuję na smalczyku z „rodzinnej wytwórni”. To tak gwoli wyjaśnienia „kostki smalcu”, co brzmi jakbym zaopatrywał się w hiper-super-marketach.
Apaczo, biegaczuJak diete stosujesz? czy probowales tej wysokotluszczowej?
Current Server Time:
Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni.Jeżeli nie masz pewności, że chcesz tu odpowiedzieć, rozważ rozpoczęcie nowego wątku.