31
Kuchnia 
Odp: Co właśnie wcinasz-Dieta Tłuszczowa
Last Post by: Mariusz dnia 24-06-2013, 17:43:43
II
2 Gości,
0 Użytkowników
31
Kuchnia
Last Post by: Mariusz dnia 24-06-2013, 17:43:43
II
32
Kuchnia
Last Post by: Mariusz dnia 24-06-2013, 17:38:25
Apetito dla "kulturysty"
![]() ![]() 33
Szatnia
Last Post by: Mariusz dnia 11-06-2013, 17:41:14
Jak to jest z ilością generowanego ATP mmol/sek. z glukozy,glikogenu vs kw. tłuszczowe?
Zacznijmy od podstaw: Quote: [SELECT] W mięśniach glikogen jest wykorzystywany jako źródło energetyczne dla produkcji ATP zużywanego w pracy mięśni. Dlatego też w mięśniach nie ma fosfatazy glukozo-6-fosforanu dla wytworzenia wolnej glukozy. W warunkach,gdy zapotrzebowanie na energię dla skurczu mięśni jest większe niż dostępność tlenu,glikogen jest degradowany i przekształcany w reakcjach glikolizy z wytworzeniem mleczanu J. Bryła "Regulacja Metabolizmu Komórki" str. 339 Z powyższego wynika,że mięśnie nie są w stanie uwolnić glukozy do krwiobiegu. Dlaczego większość twierdzi,że organizm w pierwszej kolejności czerpie energię z węglowodanów? Quote: [SELECT] To taki trick węglowodanowy wpajany wszystkim pokoleniom "naukowców". Tomasz Kwaśniewski I dalej tamże Quote: [SELECT] A jeszcze wyjaśnienie zdania "kłamczuszków", że pozyskiwanie ATP z betaoksydacji (6,7*) zachodzi 10 razy wolniej niż z glikolizy (6,2*). Niektórzy podają,że: Quote: [SELECT] Podczas bardzo intensywnej pracy, np. sprint z maksymalną mocą, mięśnie zużywają ponad 14 mmol mmol ATP kg d.m-1 s-1.-źródła fosfogenowe maksymalna moc produkcji ATP w mięśniu czworogłowym uda, przy wykorzystaniu wolnych kwasów tłuszczowych (FFA) jako substratu dla fosforylacji oksydacyjnej wynosi około 1,4 mmol ATP kg d.m-1 s-1 http://www.statsoft.pl/czytelnia/badanianaukowe/d1biolmed/moc.pdf Tak jakoś wychodzi 10x wydajniej mmol/s Teraz trochę obrazków, aby zapamiętać bez myślenia.... Jak widać na załączonym obrazku maksymalna szybkość wytwarzania ATP z glikogenu wątrobowego, tudzież glukozy z krwi wynosi 6,2 ATP mmol/s. Uwaga!! Szybkość wytwarzania ATP z tkanki tłuszczowej wynosi 6,7 ATP mmol/s. Co nie jest do końca prawdą, ponieważ jak przeczytaliśmy wspólnie, glikogen mięśniowy nie może dać wolnej glukozy, więc przemiana glikogenu mięśniowego może zajść jedynie przy niewystarczającej ilości tlenu przyjmując wartość 39,7 mmol/s (wysiłek beztlenowy). W jakim więc celu glikogen głównie mięśniowy jest uwalniany? Glikogen uwalniany jest,gdy brakuje tlenu (nawet przy niższych intensywnościach-gdy źródłem energii są Ww;większe zapotrzebowanie na tlen)- jako związek wysokoutlenionu dostarcza tlen dla fosforylacji oksydacyjnej.Glikogen mięśniowy służy również do odebrania grup acetylowych z cyklu Krebsa jako szczawiooctan (dekarboksylaza pirogronianowa) . Z załączonego obrazka możemy dowiedzieć się,że glikogen mięśniowy ulega "utlenieniu" do szczawiooctanu z prędkością 16,7 ATP mmol/s.(Jak to?? Czyżby Pani Bryła się myliła?) Co nam to mówi? Idąc droga "dedukcji" niczym Sherlok Holems kwasy tłuszczowe są wstanie generować 16,7 ATP mmol/s.- (dotyczy głównie glikogenu mięśniowego,udział wątrobowego glikogenu jest znikomy; małe "zapasy" 70-130g ) I teraz mam dylemat Quote: [SELECT] maksymalna moc produkcji ATP w mięśniu czworogłowym uda, przy wykorzystaniu wolnych kwasów tłuszczowych (FFA) jako substratu dla fosforylacji oksydacyjnej wynosi około 1,4 mmol ATP kg d.m-1 s-1 a glukozy 0,5 mmol i 1,5mmol? W cytacie podano wartości na kg wilgotnej tkanki. Jeszcze jeden obrazek ukazujący szybkość generowania energii zależnie od substratu ![]() 35
Szatnia
Last Post by: Mariusz dnia 28-05-2013, 18:59:41
![]() ![]() więcej jak 20-30g białka pełnowartościowego +9g niezbędnych aminokwasów (Jajko) ,to wyrzucanie kasy w błoto http://www.nutritionexpress.com/article+index/authors/jeff+s+volek+phd+rd/showarticle.aspx?articleid=1080 Aminogram kazeiny BCAA Aminokwasy niezbędne – Essential amino acids (g * 16 g N–1) Lys 8,62 +/-0,03 Met + Cysa 2,88 0,36 Cys 0,31 0,08 Thr 3,51 0,06 Ile 3,83 0,08 Trp 1 1,35 0,15 Val 6,11 0,21 Leu 11,27 0,25 His 2,73 0,10 Phe + Tyr 9,61 0,34 Tyr 4,76 0,21 Aminokwasy endogenne – Non-essential amino acids (g * 16 g N–1) Arg 3,67 +/-0,02 Asp 8,04 0,10 Ser 6,27 0,05 Glu 22,36 0,48 "nośnik" azotu Pro 3,43 0,06 Gly 1,62 0,09 Ala 2,75 0,19 "nośnik" azotu Suma – Total AA (g * 16 g N–1) 98,05 +/- 2,19 ![]() ![]() http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002604951200087X 36
Szatnia
Last Post by: Mariusz dnia 28-05-2013, 18:53:02
Glikogen
http://www.researchgate.net/publication/16804636_The_glucose_paradox._Is_glucose_a_substrate_for_liver_metabolism kliknąć po prawej stronie tekst Synteza glikogenu zależy od mM, glukozy, kwasu mlekowego,glicerolu,alaniny (innych aminokwasów),pirogronianu, aktywnego octanu (acetylo-CoA),insuliny,glukagonu, acetooctanu, beta-hydroksymaślanu Tu trzeba martwić się o IMTG, a nie glukozę. węglowodany należy jadać, aby http://www.phase2info.com/pdf/Phase2_study18.pdf 38
Szatnia
Last Post by: Mariusz dnia 28-05-2013, 18:46:12
Wiecie co macie jeść, aby dostarczyć aktywną biologiczną wit. K?
![]() Gdzie/z czego powstaje energia w żywym organizmie? 90% energii (ATP) powstaje dzięki fosforylacji oksydacyjnej. Organizm uzyskuje energię tylko i wyłącznie wtedy, gdy produkowana jest woda. Z czego powstaje najwięcej wody? Przy spaleniu 1g białka powstaje 0,41 ml wody, 1g węglowodanów - 0,6 ml, 1g tłuszczu -1,07 ml http://uccpbank.k12hsn.org/courses/APBioII/course%20files/multimedia/lesson38/lessonp.html Jak widać na załączonej animacji, fosforylacja oksydacyjna utlenia jedynie H+ wodór. Nie ma tam śladu C (węgla). W konsekwencji powstaje woda pierwszej czystości a nie CO2. Kwas tłuszczowy składa się z węgla i wodoru (w uproszczeniu).Produktem końcowym spalania tłuszczy jest CO2 i H20, ponieważ kw. tłuszczowe zawierają węgiel C oraz wodór H. Węgieł służy głównie do syntez np. aminokwasów endogennych i innych (patrz posty wyżej). Quote: [SELECT] Ale to trzeba być niezłym durniem, aby udowadniać, że węgiel z wodą "lepiej wykorzystuje tlen" od węgla z wodorem w przeliczeniu na kcal! http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4593.msg188673#msg188673 Tu chciałbym dodać,że wodór w glukozie wygląda tak ![]() a w kw. tłuszczowym tk ![]() W tłuszczu mamy H-C-H (CH2), a w glukozie H-C-OH (H2O adminowe)? Da się coś utlenić w glukozie prócz węgla panowie? Jakie zęby ma koń każdy widzi! Ale jak się nie myśli samodzielnie, tylko stosuje kopiuj wklej bezmyślnie jest się tzw. "pożytecznym durniem"-mierny,bierny byle wierny 39
Szatnia
Last Post by: Mariusz dnia 28-05-2013, 18:43:12
Taka ciekawostka na temat betaoksydacji przez dzieci Zima lubi dzieci najbardziej na świecie. Dorośli mi mówią nie wierzę
![]() ![]() http://jap.physiology.org/content/105/2/742.full Im więcej tłuszczu w diecie (maksymalne wysycenie mięśni "glikogenem tłuszczowym" IMTG), tym organizm zdolny jest do spalania WKT przy wyższym %VO2. Zmniejsza się zapotrzebowanie na tlen. IMTG dobrze sprawdza się/jest intensywnie wykorzystywany przy wysiłkach w przedziale 65-85% VO2. Glikogen mięśniowy uruchamiany jest, gdy zaczyna brakować tlenu (glukoza źródłem tlenu endogennego),aby "spalić" wodór (H), częściowo węgiel (C). Quote: [SELECT] W wysiłkach dynamicznych, w czasie pracy na cykloergometrze, w pierwszych 10 sekundach maksymalnego wysiłku (30-sekundowy test Wingate) fosfokreatyna dostarcza 53%, glikoliza beztlenowa 44%, a procesy tlenowe 3% całej puli zużywanego ATP. W czasie całej 30-sekundowej próby Wingate natomiast, w świetle danych publikowanych w literaturze, fosfokreatyna dostarcza 22-28% ATP, glikoliza 49-56% ATP, a procesy tlenowe 16-18% ATP. Wyniki te jednoznacznie dowodzą, że wraz z wydłużaniem czasu trwania wysiłku rośnie znaczenie procesów tlenowych w produkcji ATP, a w wysiłkach dłuższych niż 30 sekund ich udział jest znaczny. W inwazyjnym eksperymencie (na podstawie próbek biopsyjnych mięśnia i oznaczania V02 w pracujących mięśniach na podstawie różnicy tętniczo-żylnej) Bangsbo wykazał, że w czasie dynamicznej pracy mięśni kończyny dolnej człowieka, prowadzącej do wyczerpania w ciągu 3 minut, 45% ATP dostarczały procesy beztlenowe, natomiast aż 55% całej puli zużytego ATP pochodziło z procesów tlenowych. Dodać warto, ze w pierwszych 30 sekundach pracy w tym eksperymencie procesy beztlenowe dostarczały 80% ATP, a tlenowe 20%, natomiast w ostatniej minucie wysiłku udział procesów tlenowych w produkcji ATP wzrósł do 70%, a beztlenowych zmalały do 30%. http://chomikuj.pl/baska422/fizjologia+wysi*c5*82ku+fizycznego/referat+8,1020605609.doc oraz http://sporteval.be/ceps/documents/Cazorla_energetique_exercice.pdf 40
Szatnia
Last Post by: Mariusz dnia 28-05-2013, 18:39:49
Dlaczego pirogronian zamienia się na diecie tłuszczowej (Optymalnej) oraz podczas wysiłków głównie w szczawiooctan
http://www.runhilaryrun.ca/Images/nestle.ppt http://www.wormbook.org/chapters/www_intermetabolism/intermetabolism.html#sec2_2 http://www.szkolnictwo.pl/szukaj,Cykl_kwasu_cytrynowego Dla przypomnienia egzogenne węglowodany i inne służą jako budulec -cholesterol, hormony steroidowe -energetyczne i zapasowe kwasy tłuszczowe -częściowo glikogen -produkcji tlenu -aminokwasy endogenne Quote: [SELECT] The mean glucose enrichment was 9.33 +/- 1.8 MPE (range, 5.82 to 13.48). Detectable 13C-labeling of the NEAA was observed as follows: Glu in 100% of infants; Gly, 100%; Ala, 90%; Ser, 80%; Asp, 70%; Cys, 60%; and Pro, 60% ![]() ![]() ![]() http://www.journalofanimalscience.org/content/84/13_suppl/E50.full On-Line:
2 Gości, 0 Użytkowników
|