Crossfi bot - захватывающая игра-кликер от компании CrossFi, в которой вы имеете возможность заработать настоящие деньги совершенно бесплатно. Управляйте своим ботом, клик?
Crossfit box is an exciting clicker game from CrossFi, in which you have the opportunity to earn millions of dollars, completely free of charge. Control your bot by clicking on the screen and collecting coins to improve its skills and capabilities. Immerse yourself in the exciting wo
Один из документов, удостоверяющих личность гражданина РФ: паспорт гражданина РФ, военный билет, удостоверение личности военнослужащего РФ, Страховое. Типичные ре
Ponieważ cykl Krebsa jest ściśle powiązany z innymi procesami metabolicznymi , mechanizmy kontrolujące ten cykl pełnią istotną rolę w regulacji metabolizmu całego organizmu. Wykorzystanie kwasów tłuszczowych i ciał ketonowych jako materiału energetycznego w komórkach peryferyjnych prowadzi do obniżenia metabolizmu glukozy. W następstwie tego procesu wzrasta poziom glukozy we krwi.
Wrażliwość insulinowa Wrażliwość =czułość na substancję, związek lub bodziec.
Wrażliwość insulinowa na diecie wysokotłuszczowej objawia się tym,że organizm jest bardziej czuły na insulinę glukoza,aminokwasy),jej sekrecję (w dół, w górę). Już niewielka ilość glukozy (7%) oraz białka (17%) na diecie wysokotłuszczowej skutkuje sekrecją insuliny i syntezą glikogenu pomimo, iż "warunkach podstawowych AMPK hamuje aktywność GS"
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0026049595900276
http://www.phmd.pl/fulltxthtml.php?ICID=921491
Enzym glukokinaza (trzustka,wątroba) jest enzymem adaptacyjnym,zależnym od diety. W konsekwencji następują zmiany w sekrecji insuliny przez trzustkę dochodzące do 50%
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X85714465
Dzięki takiej "adaptacji" w organizmie nie występują nagłe wahania piki glukozy (węglowodany),insuliny (węglowodany i białka ) nie doprowadza się w ten sposób do stanów hipoglikemii.Dzięki posiłkom białkowo tłuszczowym krzywa glikemia jest wypłaszczona i zależy w głównej mierze od ilości węglowodanów w posiłku(70g).
http://ajcn.nutrition.org/content/80/2/284/F3.large.jpg
krzywa glikemii na dietach tłuszczowych jest bardziej wypłaszczona , dlatego osoby ją stosujące nie chodzą głodne przez dłuższy czas .W ciągu dnia wystarcza im mniej posiłków 2-3.
http://www.optymalni.pl/images/wykres-cukrzyca.jpg
W wyniku przedłużającego się głodzenia glukoza może się obniżyć do 70 mg/dl.Wątrobowa produkcja glukozy wzrasta, jeśli dojdzie do spadku glikemii poniżej 81 mg/dl, jest niewielka przy glikemii 81−99 mg/dl, ustaje przy glikemii >100. Jeżeli nastąpi znaczny wzrost glikemii, wątroba pobiera glukozę z krwi.
Źródło Stryer
Przyczyną "wysokiego" poziomu glukozy na czczo (>100mg/dl >5,5mM) może być
-efektu tzw brzasku (wydzielania hormonów)
-pora pobudki 4:00-10:00
-stresy dnia poprzedniego,stresów czekających nas w przyszłym dniu
-dużej ilości glikogenu wątrobowego, a co za tym idzie sytuacji, gdy siatkówka oka,śluzówka jelita,mięśnie poprzecznie prążkowane,erytrocyty,leukocyty, mózg nie pobierają glukozy, nie spalają jej w nocy,ponieważ jej nie potrzebują mimo stałej Michealisa 18-108 mg/dl Km=1-6mM a przecież w świetle naukowych faktów to glukoza jest preferowanym źródłem energii dla mózgu i mięśni, a nie ATP,ketony czy kwasy tłuszczowe
-spowodowane niskim poziomem insuliny (rytm dobowy insuliny 24h)
-na przykład degradacji/niszczenia białek organizmu w okresie adaptacyjnym do diety tłuszczowej( enzymy białkowe glikolityczne heksokinaza,glukokinaza,fosfofruktokinaza etc)
Aspekt pamięci bardzo mnie interesuje, zwłaszcza wpływ różnych
substancji, składników pokarmowych ,witamin na jej działanie. każdy musi
uświadomić sobie, że jego pamięć zależy od tego co mu przechodzi przez
usta. W tym konkretnym artykule chciałbym zająć się choliną i
acetylocholiną.
Cholina jest między innymi obecna w żółtkach
jaj, kiełkach pszenicy, wątrobie, nasionach soi. Otóż jest ona
niezbędna do produkcji acetylocholiny, której brak tworzy sprzyjające
tło dla rozwoju choroby Alzheimera. Cholina jako składnik lecytyny jest
dostępna również w wielu preparatach aptecznych, jednak choliny nie
powinny spożywać osoby chore na depresje czy nadmiernie napięte
emocjonalnie.
Dobry stan zdrowia wiąże się nierozerwalnie z prawidłowym
odżywianiem. Przeciętna dieta jest deficytowa w wiele substancji
niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, stąd wynika
zapotrzebowanie na żywność „projektowaną” do określonych potrzeb
organizmu, czyli na żywność funkcjonalną.
Żywność funkcjonalna (ang. functional foods)
są to specjalnie opracowane produkty spożywcze które wykazują
korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie ponad ten, który wynika z
obecności w niej składników odżywczych tradycyjnie uznawanych za
niezbędne.
Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z kultury i
tradycji Wschodu, w której nie ma wyraźnej różnicy między żywnością a
lekami. Podwyższona jakość zdrowotna takiej żywności wynika z obecności w
jej składzie substancji bioaktywnych oraz z optymalnej fizjologicznie
proporcji poszczególnych składników, dzięki którym zachodzi pożądany
przebieg przemian metabolicznych.
Wiele osób zadaje sobie pytanie. Czy zdrowemu osobnikowi, prowadzącemu umiarkowany tryb życia jest potrzebna dodatkowa suplementacja witaminami, ziołami, czy też innymi mikro i makro składnikami? W tym momencie warto przenieść się w czasie i zobaczyć, czym żywili się niegdyś ówcześni „człowieki” W czasach gdy każdy jadł to co mu spadło z drzewa na ziemie , sam wykopał lub upolował. W czasach gdzie lekarzy i ich super, hyper farmakologię zastępował wio