* * *

Recent

Shoutbox

Ostatni 15 Shouts:

 

pani-Mariola

12-11-2014, 19:24:11
Mamy problemy ze stroną a tym samym z mailami, podaję alternatywne maile: pani-mariola@sportsacademy.pl i duzy@sportsacademy.pl
 

pani-Mariola

12-07-2014, 18:45:22
Zioła / Zestawy zapraszam na: pani-mariola@sportacademy.pl lub na PM
 

pani-Mariola

12-07-2014, 18:44:05
Środki specjalne proszę pisać na: duzy@sportacademy.pl ;)

Pokaż 50 ostatnich
3 Gości, 0 Użytkowników

Forum Block - Last Topics

xx Oddychanie
Board: Sporty wytrzymałościowe
0 Replys
19 Views
Last Post 16-05-2017, 09:56:59
by: Qays
xx Dom na sprzedaż Oleśnica
Board: Sprzedam
0 Replys
148 Views
Last Post 27-02-2017, 10:34:09
by: tania
xx zestaw wentylacyjny
Board: Suplementy i Odżywki
0 Replys
1485 Views
Last Post 20-11-2015, 23:39:35
by: Jarek1976
xx Efedryna w soropie Prawoślazowym złożonym
Board: SAA, PH, SARM
5 Replys
2086 Views
Last Post 28-05-2015, 16:26:44
by: emdzej88
xx Sprzedam damskie buty do biegania Salomon
Board: Sprzedam
0 Replys
1377 Views
Last Post 19-01-2015, 13:53:06
by: robin
xx Ciekawostki
Board: Szatnia
38 Replys
21144 Views
Last Post 25-10-2014, 22:42:41
by: Mariusz
xx zestaw wentylacyjny
Board: Szukam
0 Replys
3069 Views
Last Post 20-05-2014, 21:50:24
by: czykier
Strony: [1] 2

25 Paź 2014 - Czytać ciem..... ;)

Ponieważ cykl Krebsa jest ściśle powiązany z innymi procesami metabolicznymi , mechanizmy kontrolujące ten cykl pełnią istotną rolę w regulacji metabolizmu całego organizmu. Wykorzystanie kwasów tłuszczowych i ciał ketonowych jako materiału energetycznego w komórkach peryferyjnych prowadzi do obniżenia metabolizmu glukozy. W następstwie tego procesu wzrasta poziom glukozy we krwi.

Wrażliwość insulinowa
Wrażliwość =czułość na substancję, związek lub bodziec.

Wrażliwość insulinowa na diecie wysokotłuszczowej objawia się tym,że organizm jest bardziej czuły na insulinę glukoza,aminokwasy),jej sekrecję (w dół, w górę). Już niewielka ilość glukozy (7%) oraz białka (17%) na diecie wysokotłuszczowej skutkuje sekrecją insuliny i syntezą glikogenu pomimo, iż "warunkach podstawowych AMPK hamuje aktywność GS"
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0026049595900276
http://www.phmd.pl/fulltxthtml.php?ICID=921491


Enzym glukokinaza (trzustka,wątroba) jest enzymem adaptacyjnym,zależnym od diety. W konsekwencji następują zmiany w sekrecji insuliny przez trzustkę dochodzące do 50%
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X85714465

Dzięki takiej "adaptacji" w organizmie nie występują nagłe wahania piki glukozy (węglowodany),insuliny (węglowodany i białka ) nie doprowadza się w ten sposób do stanów hipoglikemii.Dzięki posiłkom białkowo tłuszczowym krzywa glikemia jest wypłaszczona i zależy w głównej mierze od ilości węglowodanów w posiłku(70g).
http://ajcn.nutrition.org/content/80/2/284/F3.large.jpg

krzywa glikemii na dietach tłuszczowych jest bardziej wypłaszczona , dlatego osoby ją stosujące nie chodzą głodne przez dłuższy czas .W ciągu dnia wystarcza im mniej posiłków 2-3.
http://www.optymalni.pl/images/wykres-cukrzyca.jpg

W wyniku przedłużającego się głodzenia glukoza może się obniżyć do 70 mg/dl.Wątrobowa produkcja glukozy wzrasta, jeśli dojdzie do spadku glikemii poniżej 81 mg/dl, jest niewielka przy glikemii 81−99 mg/dl, ustaje przy glikemii >100. Jeżeli nastąpi znaczny wzrost glikemii, wątroba pobiera glukozę z krwi.
Źródło Stryer


Przyczyną "wysokiego" poziomu glukozy na czczo (>100mg/dl >5,5mM) może być
-efektu tzw brzasku (wydzielania hormonów)
-pora pobudki 4:00-10:00
-stresy dnia poprzedniego,stresów czekających nas w przyszłym dniu
-dużej ilości glikogenu wątrobowego, a co za tym idzie sytuacji, gdy siatkówka oka,śluzówka jelita,mięśnie poprzecznie prążkowane,erytrocyty,leukocyty, mózg nie pobierają glukozy, nie spalają jej w nocy,ponieważ jej nie potrzebują mimo stałej Michealisa 18-108 mg/dl Km=1-6mM a przecież w świetle naukowych faktów to glukoza jest preferowanym źródłem energii dla mózgu i mięśni, a nie ATP,ketony czy kwasy tłuszczowe
-spowodowane niskim poziomem insuliny (rytm dobowy insuliny 24h)
-na przykład degradacji/niszczenia białek organizmu w okresie adaptacyjnym do diety tłuszczowej( enzymy białkowe glikolityczne heksokinaza,glukokinaza,fosfofruktokinaza etc)

Choline-brain

   Aspekt pamięci bardzo mnie interesuje, zwłaszcza wpływ różnych substancji, składników pokarmowych ,witamin na jej działanie. każdy musi uświadomić sobie, że jego pamięć zależy od tego co mu przechodzi przez usta. W tym konkretnym artykule chciałbym zająć się choliną i acetylocholiną.



Cholina jest między innymi obecna w żółtkach jaj, kiełkach pszenicy, wątrobie, nasionach soi. Otóż jest ona niezbędna do produkcji acetylocholiny, której brak tworzy sprzyjające tło dla rozwoju choroby Alzheimera. Cholina jako składnik lecytyny jest dostępna również w wielu preparatach aptecznych, jednak choliny nie powinny spożywać osoby chore na depresje czy nadmiernie napięte emocjonalnie.


Choline

Czytaj więcej...

15 Mar 2012 - Żywność funkcjonalna

Dobry stan zdrowia wiąże się nierozerwalnie z prawidłowym odżywianiem. Przeciętna dieta jest deficytowa w wiele substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, stąd wynika zapotrzebowanie na żywność „projektowaną” do określonych potrzeb organizmu, czyli na żywność funkcjonalną.

Żywność funkcjonalna (ang. functional foods) są to specjalnie opracowane produkty spożywcze które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie ponad ten, który wynika z obecności w niej składników odżywczych tradycyjnie uznawanych za niezbędne.


#


Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z kultury i tradycji Wschodu, w której nie ma wyraźnej różnicy między żywnością a lekami. Podwyższona jakość zdrowotna takiej żywności wynika z obecności w jej składzie substancji bioaktywnych oraz z optymalnej fizjologicznie proporcji poszczególnych składników, dzięki którym zachodzi pożądany przebieg przemian metabolicznych.

Czytaj więcej...



Wiadomości Zootechniczne, R. XLVII (2009), 2: 19–23


Właściwości prozdrowotne tłuszczu mlekowego


Aneta Żebrowska1, Genowefa Bonczar1, Edyta Molik2

1Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, Wydział Technologii żywności,

Uniwersytet Rolniczy, ul. Balicka 122, 30-149 Kraków,

2Katedra Hodowli Owiec i Kóz, Uniwersytet Rolniczy, al. Mickiewicza 24/28,

30-059 Kraków



Krowy_KKK

Czytaj więcej...

    Wiele osób zadaje sobie pytanie. Czy zdrowemu osobnikowi, prowadzącemu umiarkowany tryb życia jest potrzebna dodatkowa suplementacja witaminami, ziołami, czy też innymi mikro i makro składnikami?
    W tym momencie warto przenieść się w czasie i zobaczyć, czym żywili się niegdyś ówcześni „człowieki”
W czasach gdy każdy jadł to co mu spadło z drzewa na ziemie ,  sam wykopał lub upolował. W czasach gdzie lekarzy i ich super, hyper farmakologię zastępował wio
Strony: [1] 2

Calendar

Maj 2017
NiPoWtÅCzPiSo
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Current Time
Upcoming Holidays/Events
Memorial Day
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
27-05-2017, 19:21:33

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Members
  • Total Members: 109
  • Latest: Kubaaaa
Statystyki
  • Total Posts: 502
  • Total Topics: 61
  • Online today: 6
  • Most Online: 129
  • -›04-04-2013, 19:34:35
On-line
Members: 0
Goście: 3
W sumie: 4
Google